Report, výsledky, video a Foto z Kašperskohorského dvojboje 2022

18.05.2022 00:01
Oproti loňskému chladnému a deštivému počasí přivítal letos závodníky na kašperskohorsku prosluněný a teplý víkend. Sobotní závod změnil dějiště a prezence i vyhlášení probíhaly na parkovišti pro hrad Kašperk. Ke startu museli všichni po svých zhruba 1,3 km . Pro mnohé tak nebylo hlavním úkolem dne dostat se do cíle, ale dostat se alespoň na start. Nově vybraná trať už dopředu slibovala velké sportovní výkony v obklopení divoké přírody. Po rozehřátí na prvním kilometru přišlo 800m dlouhé, avšak zdánlivě nekonečné, stoupání na vrch Ždánova. Na tomto úseku museli všichni překonat stoupání přes 130 výškových metrů. Závod se rychle změnil z běžeckého na chodecký a nejeden účastník si odnesl krvavé šrámy na zádech a ramenou. Všichni pak doma byli v podezření z divokých lesních hrátek. Do hlubokého lesa naštěstí zaběhli jen dva smolaři - Vašek Lorenc a Martin Šimurda. Ti tak přišli o vedení a ve zbytku museli pracně vybojovávat ztracené pozice. Martin svým výletem přišel o šanci bojovat o další ze svých domácích vítězství, Vašek se obdivuhodným výkonem dostal až na konečnou druhou pozici, kterou si zkušeně pohlídal před Michalem Králem. Vítězem se stal čtyřicátník Míla Pohl, který sice pochází z rovinatého Polabí, ale v posledních letech hobluje kopce v okolí Sušice. Smolařkou víkendu však byla Maruška Spasová, která přijela ze Švihova na kole a zmeškala start o 10 minut. Když pak vyrazila na trať, nechala se inspirovat Vaškem a Martinem a zkoumala hluboké šumavské hvozdy. Pro vítězství si tak doběhla Adéla Šeflová a to s náskokem skoro 6 minut na druhou v pořadí Dášu Rudolfovou. Třetí pak doběhla Michaela Háková z Vrchlabí (jestli také přijela na kole netušíme). Na pakrovišti následovalo již jen vyhlášení a občerstvení domácí pampeliškovou šťávou. Každý pak dostal pamětní list inspirovaný historií Ždánova, aby mohl po celý rok vzpomínat na tento masochistický zážitek. Závod byl velmi vyrovnaný a borci na 2.-7. místě se vměstnali do 1 minuty. Celkem se zúčastnilo 21 běžců a běžkyň, z nichž někteří podávali sportovní výkon po celý den. Na kole totiž přijel i Vašek Lorenc a projížďkou po závodě nepohrdl ani vítěz.
 
Nedělní běh proběhl podle tradičních notiček a i start závodu se snad ustálil na poslední křižovatce před alejí. Do závodu nastoupilo 23 účastníků, z nichž 16 absolvovalo i sobotní závod! Ženy okopírovaly pořadí na bedně z předchozího dne a Adéla Šeflová dosáhla na velmi ceněný horský double. Mezi muži tentokrát nezbloudil hegemon místních běhů Martin Šimurda, který si připsal 23. vyhraný závod v Ešus lize. Pro druhé místo si stejně jako den předtím doběhl Vašek Lorenc a ke zlatu přidal bronzovou medaili Míla Pohl. I v neděli se jednalo o vyrovnané soupeření a tentokrát se do 60 s vešli závodníci na 2.-9. pozici.
 
Oba závody se povedly (někteří si pouze stěžovali na chybějící ohradník) takže je poslat do Kašperských Hor pochvalu a poděkování za příjemně strávený víkend.
 
 
 
 
Zpět